HAMMASIMPLANTTI
Kuvat Jaana Koskimäki. Kuvassa on ruuvikiinnitteisen implanttikruunun valmistaminen kipsimallille. Kruunun keskellä on ruuvikanavalle tehty aukko. Hammaslääkäri sovittaa hammasteknikon valmistaman implanttikruunun paikoilleen.
Implanttikruunu ruuvataan spesifillä työkalulla ruuvarilla kiinni leukaluussa olevaan implanttiin. Ruuvikanavan aukko suljetaan mm. yhdistelmämuovilla, jolloin aukko on suussa huomaamaton.
MITÄ IMPLANTTIHOITO TARKOITTAA?
Implantti on leukaluuhun kiinnitettävä, yleensä titaanista valmistettu keinojuuri. Se kiinnittyy ympäröivään leukaluuhun muutamassa kuukaudessa. Implantteihin voi kiinnittää esimerkiksi kruunuja, siltoja tai irtoproteeseja.
Implantointialueella pitää olla riittävästi luuta. Tarvittaessa luuta voidaan lisätä luusiirteillä tai luun korvikkeilla.
Yleisterveyden on oltava hyvä. Esimerkiksi epätasapainoinen diabetes tai tupakkariippuvaisuus voi estää hoidon.
Suunterveyden on oltava riittävän hyvä, ja esimerkiksi hampaiden kiinnityskudossairauksia eli parodontiittia ei saisi olla.
Suuhygienian on oltava riittävän hyvä. Implantit vaativat säännöllisen, huolellisen puhdistuksen.
Implantteja ei asenneta jos leukojen kasvu on vielä kesken.
tekstin lähde hammaslääkäriliitto.fi
MITEN IMPLANTTIHOITO PÄÄSEE KÄYNTIIN?
- Varaa ensin aika hammaslääkärille implantti-konsultaatioon. Konsultaatiossa otetaan tarvittavat röntgenkuvat, arvioidaan implantin tarvitsemaa tilaa sekä alveoliluun leveyttä ja korkeutta.
- hoitoa voi nopeuttaa jos hampaat ovat jo kunnossa ja hammaskivet puhdistettu, Hampaan poiston kustannukset eivät kuulu implanttihoidon kustannusarvioon. Hampaan poistosta voi kysyä erikseen hinta-arviota.
- konsultaation jälkeen varataan aika suukirurgille implanttihoidon suunnitteluun sekä implantin asentamiseen
- kun implantti on luutunut ( 3-6kk ajan) , pienessä toimenpiteessä paljastetaan implantti ja asennetaan ientä muotouttava paranemisjatke ( = paljastusleikkaus)
- hammaslääkärisi aloittaa implanttikruunun valmistamisen jäljentämällä perinteisesti tai digitaalisesti. Joskus on tarvetta lisätä tilaa implanttikruunulle hiomalla vastahammasta tai naapurihampaita. Kulunutta purentaa voidaan myös korottaa implanttihoidon yhteydessä esim. yhdistelmämuovilla. Hammasteknikon työ eli laboratoriokustannukset ovat osa implanttihoidon kokonaiskustannuksia ja ne huomioidaan kustannusarviossa. Laboratoriokustannuksiin vaikuttavat valitut materiaalit ja tekniikka sekä esteettiset/ rakenteelliset vaatimukset.
- kustannuksiin ja aikatauluun vaikuttaa mm. alveoliluun määrä + käytetyt biomateriaalit
- odotellessa eri vaiheiden välillä ei tarvitse olla ilman hampaita koska hammaslääkärisi voi valmistaa sinulle väliaikaisen hampaan/ hammasproteesin. Väliaikainen hammas tai väliaikainen proteesi eivät sisälly implanttihoidon kustannuksiin. Niistä voit pyytää erikseen hinta-arviota.
ENTÄPÄ SITTEN IMPLANTTIEN JÄLKIHOITO ?
Hammaslääkärisi opastaa sinua puhdistamaan itse implanttirakenteet päivittäin. Et pysty kuitenkaan itse tunnistamaan onko kaikki kunnossa. Implantit tarvitsevat suun alueen ammattilaisen suorittamaa puhdistusta ja tutkimista vähintään vuosittain. Huoltoväli määritetään kuitenkin yksilöllisesti sinun riskiprofiilin mukaisesti. Esimerkiksi aiemmin sairastettu parodontiitti, diabetes ja tupakointi nostavat implantin vieruskudoksen tulehduksen riskiä. Tärkeää onkin tunnistaa mahdollinen tulehdus jo varhaisessa vaiheessa, jolloin se voidaan sammuttaa ilman pysyviä kudosmuutoksia.
Implantteihin liittyviä tulehduksia ovat peri-implanttimukosiitti ( verrattavissa ientulehdukseen) ja peri-implantiitti ( verrattavissa parodontiittiin). Vaikea-asteinen peri-implantiitti voi johtaa implantin irtoamiseen tai poistoon. Tämän vuoksi kalliita rakenteita kannattaa tutkituttaa säännöllisesti, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään.
JOS KIINNOSTUIT HAMMASIMPLANTISTA, HOMMA LÄHTEE KÄYNTIIN VARAAMALLA AIKA KONSULTAATIOON JAANALLE! KONSULTAATIO EI SIDO SINUA MIHINKÄÄN.
kuva alla implantti asennettu alaleukaluuhun vdsclinic.com
