IRTOPROTEESIT
Mikäli hammaskaaresta puuttuu joitakin hampaita, ne voidaan korvata irroitettavalla osaproteesilla. Osaproteeseja on kahdentyyppisiä: muovisia ja metallirunkoisia.
AKRYYLINEN OSAPROTEESI JA KOKOPROTEESI
Akryylinen osaproteesi nojaa suun limakalvoon ja myötäilee omien hampaiden rajoja. Proteesin pysyvyyttä voidaan parantaa kiinnittämällä se teräskoukuilla eli pinteillä omiin hampaisiin. Tälläinen osaproteesi on kustannuksiltaan kohtuullinen. Haittapuolena on kohonnut riski hammassairauksille kuten reikiintyminen ja ientulehdus. Jotkut kokevat haitallisena sen, että suulaki peittyy yläleuan proteesin alle. Tottuminen proteesiin on yksilöllistä. Alkuvaiheiden jälkeen syöminen, puhuminen ja hymyily alkavat luonnistua. Akryyliseen osaproteesiin on helppo tehdä muutoksia mikäli menetetään lisää hampaita.
Osaproteesia käytettäessä on kiinnitettävä erityistä huomiota hampaiden puhdistukseen ja mielellään nukutaan ilman proteesia. Tällöin sylki saa yön aikana huuhtoa vapaita hammaspintoja ja limakalvot saavat myös tuulettua.
Jos kaikki hampaat puuttuvat, silloin on tarpeen valmistaa kokoproteesi. Kokoproteesi on samanlainen kuin akryylinen osaproteesi, mutta se tukeutuu suun limakalvoon ja kitalakeen. Vuosien varrella niin osaproteesi kuin kokoproteesikin tarvitsevat huoltoa mm. pohjauksen muodossa. Huollettu asianmukainen proteesi antaa riittävästi tukea huulille ja kasvojen lihaksille parantaen potilaan estetiikkaa. Jos hampaita on vasta poistettu, proteesin huolto tulee ajankohtaiseksi jo 2-3kk kuluttua poistoista.
Kuva alla yläleuan akryylirunkoinen osaproteesi pintein.

METALLIRUNKOISET RANKAPROTEESIT
Metallirunkoinen osaproteesi, jota kutsutaan rankaproteesiksi, on valettu yksilöllisesti kromi-koboltista. Se tukeutuu napakasti omiin hampaisiin ja pysyy hyvin paikallaan. Rankaproteesin etuna on myös se, että omien hampaiden ienrajat jäävät vapaiksi, jolloin ne eivät reikiinny yhtä helposti kuin muoviproteesin vierestä. Yläleuan rankaproteesi ei myöskään peitä suulakea niin laajalti kuin muovinen osaproteesi.
Metallirunkoiset rankaproteesit ovat pitkäikäisiä. Hampaisto kannattaa kuitenkin huolellisesti tutkia ja hoitaa ennen rankaproteesin valmistamista. Näin saadaan valmistettua mahdollisimman istuva ja pitkäaikainen proteesi. Usein myös rankaproteesiin on mahdollista lisätä uusia hampaita. Vuosien myötä hampaattomille satula-alueille muodostuu tyhjää tilaa ja rankaproteesin pohjauksella saadaan tyhjää tilaa täytettyä. Kun rankaproteesia huolletaan on sillä syöminen mukavampaa ja se pysyy tukevasti paikallaan. Proteesin pinteitä on mahdollista kiristää mikäli ne löystyvät.
Kuvat alla: alaleuan valmis rankaproteesi ja yläleuan rankaproteesi työn alla.


Valokuvat Jaana Koskimäki. Tekstin viitteenä Duodecim Terveyskirjasto.