ONKO HAMPAAN POISTO AJANKOHTAISTA? LUE TÄSTÄ TIETOA HAMPAAN POISTOSTA JA PARANEMISESTA.
SYYT HAMPAAN POISTOON:
- hammas on pahoin reikiintynyt tai lohjennut, juuren halkeaminen
- hampaan tulehtuminen jota ei pystytä tai toivota juurihoidolla hoidettavan
- hampaan virheasennot ja ahtaus
- viisaudenhampaiden ongelmat
- hampaiden infektiosaneeraus yleissairauden tai lääkityksen vuoksi
- pitkälle edennyt hampaiden kiinnityskudossairaus eli parodontiitti HUOM hampaan lisääntynyt liikkuvuus ei suoraan johda hampaan poistoon!
HAMPAAN POISTO
Ennen hampaan poistamista tarvitaan yleensä röntgenkuva hampaasta, asetetaan diagnoosi ja tehdään hoitosuunnitelma. Potilaan yleisterveydestä huomioitavia asioita ovat verenvuotoon liittyvät lääkitykset ja tekijät ( esim. anemia, maksan ja munuaisten vajaatoiminta) sekä infektioherkkyyteen liittyvät tekijät. Perinteiset reumalääkkeet ja biologiset lääkkeet pyritään huomioidaan etukäteen. Hammaslääkäri arvioi tarvitaanko antibiootti-suojausta ennen toimenpidettä. Joskus hampaan poistoa joudutaan siirtämään lisätietojen saamiseksi mm. lääkityksistä, sairauksista ja aiemmista verikokeista.
Usein yksinkertainen hampaan poisto voidaan suorittaa jo samalla käynnillä, mikäli hammaslääkäri arvioi potilaan selviytyvän toimenpiteestä ilman isompaa pelkoa sekä riittävä kivuttomuus voidaan varmistaa. Sekä hammaslääkärin että potilaan näkökulmasta lyhyehkö toimenpideaika kovasti kipeälle hampaalle on riski epätyydyttävälle hoidolle. Epätyydyttävälle sen vuoksi, että tulehtunut hammas voi puutua heikommin tai hitaammin. Jos komplikaatioita ilmaantuu, vaikkapa verenvuotoa tai juuri katkeaa, tarvitaan hieman lisäaikaa komplikaatioiden hoitamiseen. Luota siis hammaslääkäriin, joka arvioi milloin toimenpide on parasta tehdä juuri sinulle!
Monijuurinen poskihammas joudutaan usein paloittelemaan juurten erottelemiseksi, mutta riittävässä puudutuksessa tämä ennemminkin nopeuttaa poistoa ja tekee sen potilaalle helpommaksi kuin harottavien juurien vääntäminen yhtenä pakettina.
JÄLKIHOITO JA PARANEMINEN
Hampaan poisto jättää aluksi leukaluuhun noin sormen pään kokoisen aukon. Elimistömme on viisas niin, että heti poiston jälkeen käynnistyvät monimutkaiset paranemisen mekanismit. Korostan aina, että toimenpidepäivä on se tärkein päivä paranemisessa. Saunominen ja punttisali kannattaa siirtää toiseen ajankohtaan. Paraneminen saadaan alkuun loppujen lopuksi yksinkertaisilla keinoilla. Poiston jälkeen heti alussa purraan sideharsotaitosta 15-30min ajan, jotta primaarihyytyminen saadaan aikaan. Avainsana on siis veren hyytyminen luukuoppaan, jolloin luukuoppa ei jää paljaaksi suuonteloon. Kun puudutusaineen vaikutus kotona lakkaa, voi vuotoa ilmaantua uudestaan. Tällöin asetetaan uusi sideharsotuppo kuopan päälle ja purraan hampaita yhteen. Kylmähauteesta poskella on myöskin apua. Yöksi kannattaa kohottaa päätä tyynyin hieman ylemmäs, jotta mahdollisesti suusta vuotava veri valu kudoksiin vaan ulospäin. Seuraavana päivänä voi ilmaantua jonkin verran turvotusta, riippuen poistoalueen sijainnista ja toimenpiteen kulusta. Jos käytössä on veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys, poistokuopan alueella pidettävän sideharsotaitoksen puremista jatketaan pitempään 30-60min ajan. Toimenpiteen jälkeistä kipua kannattaa lääkitä hammaslääkärin suosittelemalla kipulääkityksellä tai kirjoitetulla reseptilääkkeellä.
Nikotiinituotteet vaikuttavat selkeästi haitallisesti suun haavojen paranemiseen. Nikotiinituotteita on syytä välttää mahdollisimman pitkään poiston jälkeen. Mikäli paraneminen viivästyy, hoitona on poistokuopan puudutus ja puhdistaminen. Paraneminen alkaa tällöin alusta. On helpompi pyrkiä välttämään nikotiinituotteita koko toimenpidepäivä, jolloin primaariparaneminen pääsee käyntiin eikä haavan paraneminen monimutkaistu turhaan. Nikotiinilaastaria iholle on mahdollista käyttää.
Joskus haavan paranemista tukemaan laitetaan tikkejä. Käytetty ommelaine on useimmiten itsestään sulavaa. Yksinkertaisissa toimenpiteissä ei varata erikseen aikaa ompeleiden poistoon, mutta ne voidaan aina poistaa jos ne alkavat häiritä potilasta.
MITÄ POISTETUN HAMPAAN TILALLE ?
Näillä sivuilla on kuvattu erilaisia vaihtoehtoja puuttuvan hampaan korvaamiseksi. Mikäli toiveenasi on jo alkuvaiheessa hammasimplantti, kannattaa se kertoa. Muissa tapauksissa voidaan rauhassa odottaa, että saadaan pohtia mikä vaihtoehto on potilaan suuhun ja budjettiin mieluisin vaihtoehto.
Puuttuvan hampaan korvaamisessa huomioitavia asioita ovat mm.
- muiden hampaiden määrä ja kunto
- kustannukset
- purentaolosuhteet ( purentavirheet, leukojen väliset suhteet, käytettävissä oleva tila rakenteille, hampaiden narskuttelu, purentatasot)
--> purentaolosuhteisiin voidaan jonkin verran vaikuttaa korottamalla purentaa, tasapainottamalla purentaa, suoristamalla purentatasoja ja oikomishoidolla. Komplisoituneissa tilanteissa tarvitaan kipsimallianalyysiä ja moniammatillista yhteistyötä. Yleensä kuitenkin erikoishammaslääkäri pystyy arvioimaan tilannetta kliinisen tutkimuksen perusteella ja täydentämällä sitä digitaalisella/ perinteisellä jäljennöksellä. Narskuttelijat hyötyvät purentakiskon käytöstä proteettisia rakenteita suojaamaan.
- esteettiset vaatimukset vaihtelevat paljon potilaiden välillä. Korkean estetiikan edellyttävissä tilanteissa on mahdollista käyttää esteettisiin töihin erikoistunutta hammaslaboratoriota. Vaikkapa ienhymy nuorella ihmisellä edellyttää panostamista ulkonäköön kaikin mahdollisin keinoin.
- omahoidon edellytykset ja motivaatio omahoitoon
MIKÄ TÄSSÄ OIKEIN MAKSAA?
Tämä on hyvä kysymys. Yksityissektorilla jokaisen ammattilaisen työn maksaa asiakas. Mitä enemmän panostamme aikaa ja osaamistamme, sitä enemmän kustannuksia voi seurata. Tämän vuoksi jo alkuvaiheessa on erityisen tärkeää käyttää aikaa keskusteluun ja asiakkaan omiin toiveisiin hoidostamme. Meidän tehtävämme on kuunnella! Monissa tilanteissa kustannuksia voidaan jakaa pitemmälle ajanjaksolle jaksottamalla hoitoa. Isompia projekteja varten on saatavilla rahoitus-vaihtoehtoja ( mm. Resusbank).
OIKEA HOITO OIKEAAN SUUHUN
Tämä on päämäärämme. Olen nähnyt potilaita, jotka pystyvät hyvin syömään kaikkia ruokia van yhdellä omalla hampaalla. Olenpa nähnyt ihan hampaattomiakin ihmisiä, joilla ei ole mitään ongelmia hampaattomuutensa kanssa.
Hampailla on yllättävän monia vaikutuksia suurimman osan meistä elämänlaatuun. Huonot hampaat voivat pahimmillaan rajoittaa sosiaalisia kontakteja ja aiheuttaa psyykkistä haittaa. Hampaat vaikuttavat kasvojen luisiin muotoihin, estetiikkaan hymyillessä, puhumiseen, nielemiseen ja tietysti syömiseen. Moni laihtuukin kun poskihampaita menetetään.
Hammaslääkäri vastaa aina toteutuneesta hoidosta. En tarjoa aina kalleinta hoitoa jokaiselle tai halvinta mahdollista hoitoa. Useimmiten se keskihintainen hoito kohtaa valtaväestön tarpeet. Kuten edellä yritin kuvata, oleellista on toteuttaa hoito sinun toiveidesi ja budjetin mukaan. Kaikissa tapauksissa pyrin tekemään aina parhaani, jotta sinun elämänlaatusi säilyy tai parantuu.
Nyt on takana jo 25 vuotta hammaslääkärinä. Niin usein olen nähnyt, kuinka hammasterveyden koheneminen parantaa koko ihmisen vointia ja terveyttä. Alkutilannetta ei kannata säikähtää. Me hammaslääkärit olemme kyllä nähneet monenlaisia suita. Pahimmat tapaukset urani aikana ovat tulleet suoraan laitoshoidosta nukutushammashoitoon.
tekstin lähteenä käytetty Hammaslääkäriliiton kirjoitusta hampaan poistosta sekä omakohtaista kokemusperäistä tietoa ( Jaana Koskimäki)